DECIZIE PE INCUVIINTARE SILITA – CCR a declarat neconstitutional art. 666 din Codul de procedura civila

Stabilirea sediului unui PFA: ce documente sunt necesare?
16/10/2015
Procedura prin care băncile furnizează către ANAF informaţii privind conturile bancare ale clienţilor
05/01/2016
Vezi tot

DECIZIE PE INCUVIINTARE SILITA – CCR a declarat neconstitutional art. 666 din Codul de procedura civila

Decizie extrem de importanta a Curtii Constitutionale a Romaniei. In sedinta de joi, 18 decembrie 2015, CCR a declarat neconstitutionale prevederile articolului 666 din Codul de procedura civila privind incuviintarea executarii silite de catre executorul judecatoresc, stabilind ca procedura de executare silita este sustrasa controlului judecatoresc si ca nu sunt respectate exigentele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii.
Curtea condusa de Augustin Zegrean a decis ca dispozitiile art. 666 din Codul de procedura civila contravin prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(4), prin prisma exercitarii de catre executorii judecatoresti a unei activitati specifice instantelor judecatoresti. De asemenea, dispozitiile contravin si art.21 alin.(3) si art.124, prin prisma faptului ca declansarea procedurii executarii silite este sustrasa controlului judecatoresc. In opinia Curtii, pe de o parte, exigentele dreptului la un proces echitabil, sub aspectul impartialitatii si independentei autoritatii, nu sunt respectate, iar, pe de alta parte, infaptuirea justitiei este ‘delegata’ executorului judecatoresc.

http://m.luju.ro/decizie-pe-incuviintare-silita-ccr-a-declarat-neconstitutional-art-666-din-codul-de-procedura-civila-dispozitiile-contravin-prevederilor-constitutionale-prin-prisma-exercitarii-de-catre-executorii-judecatoresti-a-unei-activitati-specifice-instantelor-prin